Blogg

Dagens norske øl: Erna Solbær

Erna Solbær

Surøl

6%

Lysefjorden Mikrobryggeri

Mørk rød til brunrød på farge, tåkete, med fint lite lys rosa skummhode.

Aromaen er ganske massiv solbær, men også røde bær, syltetøy av røde bær, litt sitrus, og fine "funky» toner av jord og kjeller.

Smaken starter med lett bærsødme og litt lys malt. Etterhvert øker dybden i ølet, med de klassiske tonene av jord, kjeller, «funk», og mer tydelig innslag av solbær. Avslutningen er fruktig og lett syrlig, med antydning til bitterhet og fruktsteinbitterhet. Behagelig i munnen, fin karbonering som får frem syrligheten og smaken av friske bær.

Jeg får lyst til å prøve dette ølet til vietnamesisk mat med svinekjøtt. Ikke alt for spicy, -akkurat nok til å kjenne chilivarme. Selvsagt også til thaimat, igjen av den mildere sorten. Ost går fint, milde blåmuggoster, kanskje voksne camembert. Og dessert muligens, med iskrem og friske bær.

Lysefjorden Mikrobryggeri er jo mest kjent for sitt fokus på humle i ølene sine, så det er artig å smake noe helt annet fra dem. I det siste har flere av ølene dukket opp på boks, og det har gjort underverker, særlig for de humlete.


IMG_20200401_171730.jpg

Eier, bryggerimester og gründer Rune Birkeland forteller:

«Det er jo ingen hemmelighet at vi har hatt problemer med infeksjoner i bryggverket vårt. Særlig var det runden med diastaticus fra gjærprodusenten Lallemand som ødela mye for oss. Vi har tatt mange grep for å bli kvitt dette, og nå er vi der vi skal være; det er kun de bakteriene vi ønsker velkommen som er aktive i bryggeriet :)

Men i stedet for å kaste flere tusen liter infisert øl, valgte vi å tappe alt opp i en stor lukket tank og tilsette Roselare Blend, som inneholder saccharomyces, lactobacillus, brettanomyces og pediococcus. Ølet fikk en fin «funky» tone, men litt mindre syrlighet enn vi hadde håpet. Vi har fortsatt (og vil fortsette) å mate denne tanken med råøl, og merker nå at det utvikler seg veldig bra, med mer syrlighet. Planen vår er å blende flere varianter med frukt og bær fremover.

Erna Solbær er baseølet tilsatt råsaft av solbær. Det baseølet mangler av syrlighet får det fra solbærene, i tillegg til en fin funky og jordaktig dybde.»