Blogg

Øldestinasjon: Antwerpen

For mange ølglade mennesker er det lille rare landet Belgia et paradis.

Her har belgierne brygget med liv og lyst i langt over tusen år, og de har raffinert byggekunstene sine til bort i mot perfeksjon. Ikke minst har de holdt fast på sine egenart og stolthet. Resultatet er at noen av de beste ølene i verden brygges innen for de rundt tretti tusen kvadratkilometerne som utgjør Belgia (omtrent like stort som Nord Trøndelag).

Rundt 250 bryggerier, tusenvis av dedikerte ølbarer og en befolkning som mye heller nyter et godt glass øl enn et glass vin.

Landet er delt i tre regioner; Flandern, Vallonia og hovedstaden Brussel. (Flandern og Vallonia er delt i 10 provinser, som igjen er delt i 589 kommuner. Ideen om kommunesammenslåing har ikke kommet til Belgia enda)

Denne gangen hopper vi over Brussel og drar direkte til Antwerpen, Flandern’s hovedstad med ca 500 000 innbyggere. Europas nest største havneby, verdens diamantsentrum, moteby, kulturby, og ikke minst ølby.

Fra Bergen og Oslo er det ofte enklest å ta direktefly til Amsterdam. Tog fra Schipol til Antwerpen tar ca en time.

Eller man kan dra via Brussel, med mellomlanding i f.eks. København. Togturen fra flyplassen til Antwerpen tar ca en halvtime.


Antwerpen Centraal. Tog i 4 etasjer.

Antwerpen Centraal. Tog i 4 etasjer.

Uansett havner man på Antwerpen Centraal, av mange regnet som verdens vakreste jernbanestasjon. Den sto ferdig i 1905, og har vært restaurert og påbygget flere ganger opp gjennom. Her finner vi også første ølstopp; Station 1280. En intim, hyggelig og dedikert bottle-shop med 8 roterende tappelinjer. Utvalget er lite men eksklusivt, og sjansen er stor for at du oppdager et bryggeri du aldri har hørt om før eller får smakt et øl du bare har hørt rykter om.

Station 1280

Station 1280

En klok mann fortalte meg en gang at Antwerpens sjel er uttrykt i et glass Antwaarpse Pale Ale fra det lokale bryggeriet De Koninck, og det bør alltid være det første man drikker når man ankommer byen. Ølet har alltid vært omtalt som en Bolleke etter glasset det serveres i, og i år tok De Koninck konsekvensen av det og døpte det om til Bolleke De Koninck. Du finner det på omtrent hver eneste kneipe i Antwerpen. Min faste kneipe for en Bolleke er De Varkenspoot på Graanmarkt i teaterdistriktet. Ikke av noen spesiell grunn, mer fordi det bare har blitt sånn. Hyggelig småbrun lokal kneipe, med stor uteservering i sommerhalvåret .


På tide med en Bolleke!

På tide med en Bolleke!

I Antwerpen bor det en mann som heter Stéfan Cauwenbergs, og han er mannen bak tre ting som gjør Antwerpen verdt et besøk; Billie’s Craft Beer Fest, Billie’s Bier Cafeteria og Billie’s Bottle Shop.

Festivalen foregår som regel i månedskiftet november/desember, er en av Europa’s beste og skjer i en stor industrihall i havneområdet. I år var 50 bryggerier tilstede, hver med 2 forskjellige øl for hver av de 4 sesjonene. Spennvidden er stor; fra nye og ukjente belgiske nanobryggerier, via kjente og etablerte, til store hvite hvaler som gikk tom for øl etter første timen. Jeg hadde selvsagt Bergen Craft Beer Fest-hatten på, så ikke umulig at noen av dem dukker opp i Bergen 28. mars.

Ikke minst var det hyggelig å se at hele 5 norske bryggerier var med; Nøgne Ø, Lindheim, Amundsen, Cervisiam og Lervig.

Ingeborg fra Lindheim får prøvesmake noe godt.

Ingeborg fra Lindheim får prøvesmake noe godt.

Billie’s Bier Cafetria er en særdeles hyggelig ølbar i utkanten av Groenplats. Et mekka for ølhunder og ølnerder, roterende tapp liste med noen av verdens beste bryggerier, stort utvalg av flaske og bokser og en liten men solid meny for de sultne.

500 meter unna ligger siste skudd på Billie-stammen; Billie’s Bottle Shop. Her finner du et stort utvalg øl i verdensklasse, stadige nyheter og spennende utvalg av belgisk øl. To roterende tappelinjer og et lite «tasting room».

Billie’s Bottle Shop

Billie’s Bottle Shop

Hvis du lurer på hvem denne Bille er, se bildet under.

Say hello to Billie.

Say hello to Billie.

Special Belge Taproom er forholdsvis nytt, men vel verdt et besøk. Det ligger ikke langt fra De Koninck (som også er verdt et besøk), i et slag neo-funksjonalistisk boligkompleks for den øvre hvite middelklassen. Special Belge har en flott utvalg av nyere belgiske bryggerier, flere av dem har faste linjer. Stort og luftig, godt med plass, og et flott utvalg flasker og bokser. I løpet av neste år har de på plass sitt eget bryggverk i samme lokale.

Specialbelge.jpg

Beerlovers Bar har på kort tid blitt enda et øl paradis i Antwerpen. Ustoppelige Ben Floren og teamet hans har jobbet hardt og målbevisst for å bygge opp en ølbar med meget godt utvalg og høy kvalitet. 12 roterende på tapp, over 150 flasker og bokser i kjøleskap. Bruk gjerne litt tid på flaskemenyen, her kan du finner virkelig godbiter. Stadig arrangementer som TTO, smakinger, temakvelder, etc. Har mottatt flere utmerkelser og er et populært treffpunkt for øl elskere.

Beerlovers

Beerlovers

Oud Arsenaal er en lokal brun kneipe like ved teaterdistriktet. Her går det nesten bare eldre innfødte, og noen ganger kan man føle seg litt utenfor. Men lokalbefolkningen er gode på bunnen, bare man blir litt kjent med dem. Oud Arsenaal har holdt på i snart et århundre, og serverer bare belgiske godbiter. Selvsagt får du en Bolleke her, men de har også et pent utvalg surøl. Gi Oud Arsenaal en sjanse!

Kulminator er et ikonisk øl sted, ihvertfall for de mest ihuga ølnerdene. Leen og Dirk har holdt på siden 1979, og har klart å bygge opp en samling øl som savner sidestykke i verden. Her kan du finne årgangsøl, sjeldne øl, øl fra for lengst avdøde bryggerier, øl som ikke har vært offisielt i salg, osv. -men hovedsakelig en stor samling ekstremt gode øl. Men Kulminator er ikke som andre barer. Noen ganger er det som i en episode Fawlty Towers, andre ganger som en film av David Lynch. Oftest er det en plass der man nyter en sjelden god øl i stille meditasjon, med barokkmusikk i bakgrunnen og et par katter smygende rundt beina. Kulminator er IKKE en plass for store grupper, allsang, hemningsløs drikking, høylytt prat, støy, dansing, drinker, flørting og utagerende oppførsel.


Stille meditasjon over et glass Chimay Blue Grand Reserve fra 2017.

Stille meditasjon over et glass Chimay Blue Grand Reserve fra 2017.