Bergen Beer Blog

Blogg

Tre norske juleøl fra Nøgne Ø

God Jul

Christmas Ale

8,5%

Nøgne Ø

Svart, ugjennomsiktig, beige skumhode med store bobler.

Aroma er mørk karamell og mørk malt, hint av sjokolade, ørsmå hint av røyk eller bål.

Kraftig øl med toner av mørk karamell og malt, glir over i lakris. Røykpreget er mye mer avdempet i smaken. Lang avslutning med lakris og mørk sjokolade, ender i lett bitterhet og toner av røstet malt. Stor munnfølelse, lett oljete tekstur, små bobler i medium til lav karbonering.

Kan følges av julegodt, julesjokolade og nøtter, eller nytes i stille julemeditasjon.

Dette er en av klassikerene som alltid må være med i julehandelen. Egner seg svært godt for lagring. Mulig jeg husker feil, men er røykpreget litt mer fremme i årets versjon?


IMG_20201103_170751.jpg

Ekstra God Jul

Belgian Stong Ale

13,5%

Nøgne Ø

Svart, ugjennomsiktig, fingerbredt fluffy beige skum som henger lenge.

Et lite pirrende alkoholstikk ved første sniff. Under ligger det toner av lekker mørk belgisk sjokolade, marsipan, mørk frukt, svake hint av søtlig kaffe. Små tegn til klassiske belgiske gjærtoner. Svakt vinøst preg.

Store smaker i munnen. Her er mørk sjokolade, hint av portvin, hint av elegant kaffe, marsipan, tørket frukt, mørk frukt. Lag på lag med smak. Stor munnfølelse, forholdsvis høy sødme. Lang lang avslutning, der alle de overnevnte smakene smelter sammen og fader sakte ut. Fin sjokoladebitterhet helt til slutt, med deilig alkoholvarme og mørk fruktsødme.

Wow! Et øl på høyde med de beste store mørke belgiske jeg har smakt. Full av kompleksitet og høytid. (Jeg tar meg selv i å nynne på en kantate av Bach). Ypperlig bryggekunst fra Grimstad.

Nok et meditasjonsøl, et øl for julefred og harmoni. Og denne skal det handles inn flere av, er veldig spent på hvordan den utvikler seg til neste jul.


IMG_20201103_174655.jpg

Julequad 2020

Belgian Quadrupel

10%

Nøgne Ø

Svart, ugjennomsiktig, fint lys brun skumhode.

Klassisk aroma av belgisk quadrupel. Mørke fruktige toner, karamell, toffee, malt, hint av sjokolade, et lite vinøst hint.

Smaken følger aroma. Stor øl, medium sødme, allikevel svært fyldig. Dype sjokoladetoner, mørk frukt, tørket frukt, sviske. God munnfølelse, myk karbonering. Lang fin avslutning med komplekse toner av frukt, mørkt sukker, karamell. Avslutter nesten tørt, litt sjokoladebitterhet og fruktsødme.

Igjen et frembragende øl, som skapt for julemeditasjon. Og igjen på høyde med sine belgiske forbilder.

Vil prøve denne til god og kraftig ost oppå et stykke pepperkake. Kanskje en mørk sjokolade dessert.


IMG_20201103_210835.jpg