Blogg

Dagens norske øl: Ægir IPA

India Pale Ale

6,5%

Ægir Bryggeri

Dyp gyllen kobber rød, lett tåkete, fint og fluffy lite lys beige skumhode.

Aroma er rik på moden frukt, solmoden appelsin, hint av sitrus og furunål, og av malt ettersom det varmes i glasset. Svært tiltalende og «balansert» aroma.

I munnen starter den med en mild maltsødme, så kommer rike fruktige smaker, alle nydelig integrert i hverandre. Lang avslutning med en deilig fast bitterhet, sammen med fruktsødme og ørsmå hint av lys malt. Fyldig og myk munnfølelse med akkurat passe karbonering.

Dette er en IPA jeg alltid kommer tilbake til, som jeg aldri blir lei av og som gir meg omtrent alt det jeg forventer av en IPA. Alle de fruktige og friske tonene balanserer mot diskret maltpreg og fruktsødme, og akkurat passe bitterhet til at det oppstår eufori i smaksløkene.

Og ikke minst; en av de flotteste IPA’ene å pare med mat. En av de morsomste paringene fikk jeg være med på for noen år siden, da jeg sammen med Ove Svendsen og Sigurd Terum Kvitberg arrangerte Beer Makers Dinner med Ægir på Grand Bergen. Det manglet ikke på gode og smakfulle forslag til matfølge da vi skulle lage meny, men diskusjonen stoppet brått da det plutselig kom røykt ål på bordet. Kanskje ikke hva man hadde ventet, men du verden så godt. Et stykke røykt ål, lunet litt i ovnen. Litt salat, enkel dressing med olje og appelsinsaft. Øl og mat i vakker harmoni.

Men dette ølet kan pares med mye. Lam og feit fisk foreslår Ægir, og jeg er enig. Grillmat, modne oster, krydret mat, you name it.


IMG_20200428_174447.jpg

Evan Lewis, eier og bryggerimester på Ægir Bryggeri forteller: «Ægir IPA er «old-school» klassisk amerikansk India Pale Ale, der litt søtleik frå malten støtter opp under bitterheiten og det er harmoni og balanse i ølet. Dette betyr ikkje mangel på humlekarakter, men bubblegum hop juice er dette ikkje.

Mens me prøve å ikkje fikle altfor mykje med godt etablerte sorter, er Ægir IPA ein oppskrift som har eksistert i veldig mange år, og småjusteringar har me sjølsagt gjort over tid. Delvis for å tilfredstille endringar i folkets forventningar av kva ein IPA skal vere, og delvis for vår eigne ynskjer her i bryggeriet. Det er viktig å få med seg at me endrar ingenting utan ein god grunn, og aldri om det står i strid med ølets sjel eller bryggeriets filosofier. I tilfellet Ægir IPA er det einaste store endringar 1) mengde tørrhumling og 2) humlesorter til tørrhumlingen. Bitterhumlen er som det har alltid vore, Galena. Aromahumlen er som det alltid ha vore, Centennial. Til tørrhumling var det kun Centennial i starten, men Citra og Mosaic blei gradvis introdusert for ein del år tilbake.

Oppskriften er «offentleg»: https://www.aegirbryggeri.no/om-aegir/heimebrygging/oppskrift-agir-ipa-article305-154.html