Blogg

Dagens norske øl: Cola Sour!

Cola Sour

Kjelesyrnet øl med colasmak

4,7%

Lysefjorden Mikrobryggeri


Svart med lett brunskjær, lett tåkete, stort lys brunt skumhode.

Aroma av ingefær, sitrus, karamellisert sukker, hint av kanel og kardemomme.

Smaken starter med sødme og hint av kaffe, så kommer krydder og sitrus. Kremet fin munnfølelse. Lang avslutning med litt mer typisk «colasødme» og finfin sitrus-syrlighet.

Cola har aldri vært min favorittdrikke til mat, men heldigvis har ikke denne ølen den klissete colasødmen. Til gjengjeld har den en fin syrlighet på toppen av en rein og balansert sødme. Jeg velger meg denne som tørsteslukker til brennheit indisk mat. Men kanskje også, anbefalt av bryggeren, som en liten hangoverkur, den dagen det skulle trenges.


IMG_20200417_171945.jpg

Rune Birkeland, eier og bryggerimester på Lysefjorden Mikrobryggeri sier: «Cola er min favorittdrikk utenom øl (kanskje mest dagen etter jeg har drukket øl). Jeg måtte selvsagt prøve å lage min egen, og den bla ganske god. Faktisk så god at den om ikke lenge kommer i sortimentet til bryggeriet. Men det stoppet ikke der, for jeg tenkte at to gode drikker må jo bare bli enda bedre hvis de kombineres. Etter litt prøving og feiling fant jeg frem til denne, som er en lys maltbase som jeg syrner med Lactobacillus, tilsetter mitt eget colakonsentrat og gjærer med Gjernes kveik. Og ja; det er lov å drikke den med isbiter.

Ølet fåes for tiden på enkelte Gulating butikker og spesialbutikker, men vil forhåpentlig komme i vårt dagligvaresortiment etter hvert, og også på bryggeriutsalget som skal være oppe å gå i mai.»