Blogg

Dagens norske påskeøl: Kinn's Påskeøl

Påskeøl

Engelsk IPA

6,5%

Kinn Bryggeri


Mørk gul til oransje, lett tåkete. Fint lite hvitt skumhode.

Lette toner av appelsin/mandarin, noen lette florale toner, hint av moden gul frukt, bittelite hint av lys malt.

Litt sødme med en rund smak av lys malt og fruktsødme, fin lett kropp som hinter til maltet bygg. Ganske lang, fruktig og litt tørr avslutning med florale og kryddertoner. Nydelig bitterhet, som oppleves balansert og riktig . Ligger fint i munnen, lett og ledig. Noen pirrende gjærtoner der.

Som Espen Lothe sier nedenfor fungerer det godt til grillmat, kanskje særlig grove pølser. En grillet nakkekotelett kanskje? Heldigvis ser påsken ut til å by på greit hagevær, så Kinn sitt Påskeøl skal stå klar i kjøleskapet når jeg har fortjent et glass etter en hard økt, og seinere når grillen fyres opp.

Engelsk IPA er en ølstil som har fått ufortjent lite oppmerksomhet. Det er en svært drikkbar stil, det er øl med smak og karakter, det er ingen smaker som slår deg hardt i hodet. Leskende, som oftest elegant. Øl man kan drikke flere av, uten å gå lei.


IMG_20200404_231022.jpg

Espen Lothe fra Kinn Bryggeri forteller:

«Vi har alltid laga vår påskeøl i engelsk ipa-stilen. Eg likar den godt og det er kjekt å lage noko som det ikkje er 13 på dusinet av. Vi har justert oppskrifta litt år for år. Hausten 2019 lagde vi til ein intern heimebryggjingskonkurranse for dei som jobbar på bryggeriet og på Vesle Kinn og temaet var engelsk ipa. Premien var å få si oppskrift produsert til påske. Ølet vart smakt blindt (Andrew var kjellarmann) og det var bryggjarane sjølve som var jury. Vinnarane på delt fyrsteplass var eg og Ulf Hansen (ein av brygjarane våre). Så då måtte eg og Ulf blande saman våre oppskrifter. Vi hadde brukt same gjær (London Fog) og ganske lik malt, men eg hadde lagt meg i meir engelsk/europeisk retning og Ulf litt meir "mid-atlantic" med Bravo og Huell Melon, så vi enda opp med 1/3 av Bobek, Huell Melon og Bravo.

Eg synest vi lykkast godt med å lage eit leskande øl med god bitterheit og ein klar og frisk appelsinkarakter på humla. No er jo ikkje ipa det beste til påskematen, men har du gode, grove pølser på grill eller bål i solveggen i eigen heimkommune, så blir ikkje dette feil.

Ps: neste år skal berre eg bestemme oppskrifta og då skal det bli "Fuggles on tour": Fuggles, Willamette og Styrian Golding Bobek.»