Blogg

Fem norske juleøl

Julefri

Alkoholfritt Juleøl

0%

(Tilsatt ingefær, kardemomme, kanel, nellik og korianderfrø.)

Nøgne Ø

Dyp mørk brun, ugjennomsiktig, fint beige skumhode.

Aroma er julekrydder, hint av juletre, julekaker, ingefær, hint av nellik.

Smaken starter med det som i min familie heter «sirupsnipper». Her er mørk sirup, karamell, hint av kanel og kardemomme, ingefær, litt vørterøl, ørliten antydning til pepper. Medium sødme, liten til medium kropp, frisk og fin karbonering. Forbausende lang avslutning med fin bitterhet sammen med julekrydderiene og en litt klissete sødme.

Absolutt et godt alternativ for sjåfører, småbarnsforeldre, barn, avholdsmennesker og alle andre som vil ha et godt alkoholfritt alternativ. For en gangs skyld et alkoholfritt øl med et interessant smaksbilde.

Tørsteslukker, og greit følge til julekaker. Antagelig litt for mye kakekrydder til at den kan funke til julemiddager.


IMG_20201029_175932.jpg

Hvit Jul

Spiced Christmas Ale

4,5%

(Tilsatt nellik, koriander og tørket appelsinskall)

Nøgne Ø

Lys strågul, lett tåkete, fluffy fingerbredt hvitt skumhode.

Aroma er appelsin, hint av koriander, lette hint av appelsinskall, nellik og hvit pepper.

Nellik dominerer smaksbildet, sammen med sitrusskall. Bitterheten starter ganske tidlig, antagelig er humlebitterheten forsterket av nellik og pomeransskall, som i følge etiketten er tilsatt i bryggingen. Forholdsvis lav sødme. Medium kort avslutning som preges av bitterheten, men her kommer de velkjente tonene av belgisk gjær.

Etiketten mener ølet skal fungere til blant annet sushi, noe jeg er uenig i. Nellik og sushi er ikke gode venner. Men etiketten anbefaler julemat generelt, og det er jeg veldig enig i. Sylteflesk! Og sikkert lutefisk, men det vet jeg ingenting om. Svineribbe? Absolutt. Sammen med en lys og fin akevitt.


IMG_20201029_181454.jpg

Brun Jul

Belgian Brown Ale

4,5%

Nøgne Ø

Mørk kobberbrun, uklar, flott stort lysebrunt skumhode.

Aroma er lys karamell, lette kryddertoner, hint av moden gul frukt, typiske hint av belgisk gjær.

Smaker først karamell, både lys og mørk, og glir over i lett sjokolade, marsipan, så hint av mørk frukt og krydder. I midten ligger små hint av den likøren min salige mor pleide å lage til jul, «Sort Plomme». Nydelig kremet munnfølelse, myk karbonering. Medium pluss sødme, som ikke er klissete, mer mot mørk fruktsødme. Lang avslutning med fruktsødme og fin bitterhet som sitter fint og lenge.

Imponerende smaksrikt og fyldig øl for å være butikkstyrke!

Her kan man slå seg løs i julematen. Svineribbe, kalkun, til og med pinnekjøtt kan funke her. Og ikke minst all den kalde kjøttmaten som står på bordet til julefrokosten.


IMG_20201029_192827.jpg

Rød Jul

Imperial Red Ale

8%

(Tilsatt aprikos og fiken)

Nøgne Ø

Mørk kobberbrun, lett disig, fluffy off-white skumhode.

Aroma er toner av malt, karamell, knekk, hint av brødskorpe, fruktige humletoner, noen dypere fruktige toner.

Medium sødme som brytes av bitterhet i munnen. Fine fruktige toner som vokser etterhvert som ølet varmes opp i glasset. Myk karbonering, god munnfølelse. Lang avslutning med lett maltsødme, fruktsødme og tydelig bitterhet.

Ypperlig matøl igjen. Det må en del fett til for å takle bitterheten, men tradisjonell svineribbe er et godt valg, her er både sødme og fruktighet. Bryggeriet foreslår kalkun, jeg går med på det hvis det er snakk om skikkelig saus med mye smør og fløte, og stuffing som gjerne inneholder aprikos og annen frukt.

Men jeg vurderer å ha en flaske eller to i beredskap for de seine julestundene der man er lei av salt og feit mat, og bare trenger noen gode og renskende smaker i glasset.


IMG_20201101_164850.jpg

Svart Jul

Tropical Chistmas Ale

10%

(Tilsatt molasse, muskovado- og demerara-sukker, appelsinskall, lakris, vanilje og kardemomme.)

Nøgne Ø

Nattsvart i glasset, ugjennomsiktig, medium brunt skumhode.

Aroma er julekrydder, mørk karamell, hvit pepper, hint av lakris, tropisk frukt, mørk sjokolade.

Stor og fyldig, høy sødme med hint av mørk sjokolade, ørsmå kaffetoner. Varmer godt i svelget. Smaksbildet er langt og komplisert. Det dukker opp lakris etter en stund; litt salt først, så rund og fyldig. Julekrydderiene er mer dempet enn i aromaen, ligger som små hint i bakgrunnen. Fin appelsinpreget fruktsødme. Oljete og myk tekstur, ørsmå bobler. Uendelig lang avslutning som ender opp i en følelse av å ha spist et stykke av den beste, lekreste og mest ekslusive sjokoladen som finnes.

Fascinerende hvordan aromaen lokker deg ut på noe du tror er nok et øl tilsatt julekrydder, og når det kommer inn i munnen er det en symfoni av nydelige integrerte smaker, lag på lag, og man blir fjern i blikket og smiler salig.

Det er ikke ofte jeg har lyst til å sitte i en gyngestol, men det hadde vært perfekt avslutning på julefeiringen; en gyngestol, en flaske Svart Jul og det eneste jeg kan høre er knitringen fra peisen.

Mulig ølet kan drikkes til kakefatet, selv mener jeg det fortjener full oppmerksomhet.


IMG_20201101_173013.jpg
Rolv Bergesen