Belgiamisjonen

Det er vel ingen hemmelighet at Belgia er mitt favoritt øl-land. Jeg slutter aldri å bli fascinert av den rike bryggetradisjonen, den høye kvaliteten, og alle de rare sta folkene som tar øl på blodig alvor, i dette litt merkelige landet.

Så nå har jeg blitt misjonær. Jeg vil spre det belgiske ølets gospel, intet mindre.

Med ujevne mellomrom kommer det historier, smaksnotater samt et reisebrev i ny & ne. Vinmonopolet har et flott utvalg av belgiske øl til hyggelige priser!

Her finner du litt om min favoritt-ølby i Belgia: https://www.bergenbeerblog.no/blogg/ldestinasjon-antwerpen

Chimay Blanche

Bilde fra klosterets hjemmeside

Denne gangen skal vi til provinsen Hainaut, sør i Belgia, på grensen til Frankrike.

Der ligge Abbaye Notre-Dame De Scourmont. 

Klosteret driver Brasserie de Chimay som lager fire sorter øl, og er et trappist bryggeri.  I tillegg lager de selvsagt ost.  Meget god ost.

 I Chimay-regionen var det utstrakt gruvedrift, noe som ga jobb både til gruvearbeidere, tømmerhoggere og smeder som lagde våpen og redskaper.  Da det ble funnet store forekomster kull i Liege området flyttet denne virksomheten dit.  Prinsen av Chimay,  Joseph de Riquet, bekymret seg for sitt folks fattigdom og sammen med Abbé Jean-Baptiste Jourdain fikk han 17 munker fra Westvleteren til å etablere et kloster i Scourmont for å få fart på landbruket.

 I 1862 var de i gang med ølbrygging.  De var tydelig på at det ikke bare skulle brygges til internt bruk, men også for salg for å støtte opp om klosterets økonomi.

De brygget selvsagt sitt «Bière de ménage», et lyst lavalkohol øl som ble drukket av munkene, men også et mørkere og sterkere øl, som man antar var inspirert av øl fra Westvleteren og ble solgt utenfor klosterets murer.

Chimay regnes som det første trappist klosteret som brygget for salg utenfor egne murer.

 I likhet med mange belgiske bryggerier ble bryggverket og klosteret plyndret og rasert av de to verdenskrigene.

Etter den siste sto de ved et veiskille; skulle de satse på den tradisjonelle bryggingen, eller skulle de følge med tiden og modernisere seg?  Resultatet ble et kompromiss.  Rene, naturlige og mest mulig lokale ingredienser, tradisjonelle oppskrifter, i et moderne og effektiv system.

Fader Theodore, en 31 år gammel munk som angivelig aldri hadde sett insiden av et bryggeri før, ble sendt på bryggeri høyskole i Leuven og nytt bryggverk kom på plass, sammen med moderne flaskelinje.

 Under professor Jean De Clerck lærte han seg bryggekunsten, og drev bryggeriet frem til han pensjonerte seg i 1991.  Hele tiden med professoren som sin mentor, noe som resulterte i at professor De Clerck er den eneste sivile som er gravlagt innenfor klosteret murer.

 Fader Theodor rendyrket de 4 Chimay ølene som de er kjent for i dag, og han var den som isolerte og dyrket frem den ikoniske Chimay gjæren.  Han var også en av de første som tok i bruk humle ekstrakt i bryggingen, lenge før selv innovative mikrobryggerier kom på ideen.

Dagens øl ble lansert i 1966, og er Chimay Triple.  Hvit kork og hvit etikett.

Lys og frisk, 8%, høy karbonering og stort fluffy skumhode.

 Klassiske belgiske toner på aroma; gul frukt, florale toner, hint av lyst brød og krydder.

 Frisk men fyldig i munnen, god fruktsødme, lang og fin crisp avslutning med tydelig bitterhet.

 Ølet er også kjent som «Cinq Cents».  Det ble tappet i 0,75l flasker i forbindelse med 500 årsfeiringen av prinsedømmet Chimay i 1986.

 Klosteret har produsert ost like lenge som de har produsert øl, og Chimay Triple er perfekt følge til disse ostene.