Belgiamisjonen

Det er vel ingen hemmelighet at Belgia er mitt favoritt øl-land. Jeg slutter aldri å bli fascinert av den rike bryggetradisjonen, den høye kvaliteten, og alle de rare sta folkene som tar øl på blodig alvor, i dette litt merkelige landet.

Så nå har jeg blitt misjonær. Jeg vil spre det belgiske ølets gospel, intet mindre.

Med ujevne mellomrom kommer det historier, smaksnotater samt et reisebrev i ny & ne. Vinmonopolet har et flott utvalg av belgiske øl til hyggelige priser!

Her finner du litt om min favoritt-ølby i Belgia: https://www.bergenbeerblog.no/blogg/ldestinasjon-antwerpen

Om belgiere og ølautomater i Vietnam

Dagens historie om merkelige og sta belgiere starter med at Gauthier Lagasse og Francois Schwennicke dro fra Belgia til Vietnam på jobb.

 Der oppdaget de at vietnameserne også er glad i øl.  Vel så glad i øl som belgiere. 

I tillegg har Vietnam fantastisk mat, ikke minst fordi de har vært fransk koloni og dermed har fusjonert noe av de beste fra de asiatiske og det franske kjøkken.

Jeg kan av egen erfaring skrive under på at vietnamesisk mat og belgisk øl ofte er en «match made in heaven».

 

De to belgierne fikk en lys ide; de ville brygge belgisk øl i Vietnam.  Et sinnsykt prosjekt kanskje, men som belgiere flest tok de utfordringen på blodig alvor og satt seg ned for å tenke grundig gjennom saken sammen med eksperter og ressurspersoner hjemme i Belgia.

 Konklusjonen var klar og firedelt: 

1.     Bryggerutstyr fra Belgia

2.     Tradisjonelle oppskrifter, fra Belgia.

3.     Ingredienser av høyeste kvalitet, fra Belgia.

4.     Belgisk bryggmester.

 I 2018 var de i gang i provinsen Long An, en provins i det sørlige Vietnam, i det kjente Mekong deltaet, under navnet Belgo.

 Ikke lenge etter har de åpnet hele 3 puber, og ansatt en belgisk kjøkkensjef.

Foto: Belgo Beer

Men; det stopper ikke der.  Gjengen bak Belgo så at det var vanskelig å overbevise folk i Vietnam om at de skulle bytte ut noen av verdens billigste lagerøl med belgisk håndverksøl.

Eller som de formulerer det selv: «...started asking themselves how they could convince the country's residents to take a chance on a more expensive product, and soon realised the answer was simple: Let them taste it.”

 Løsningen ble ølautomater.  Men ikke sånne du putter mynter inn i og får ut øl.  Her putter man nemlig inn vietnamesisk industriøl og får ut belgisk kvalitetsøl. 

Genialt sier noen, dyrt sier andre.

Men det virker, og nå har de utvidet tilbudet til pubene sine, der du altså tar med deg smakløst industriøl og bytter det mot belgisk kvalitetsøl.

 

Nok en grunn til å legge turen innom Vietnam, der altså.