Westmalle Triple
Westmalle Triple er ikke bare verdens beste tripel, den er ett av verdens 20 beste øl etter min mening.
Ølet brygges på et av de 6 trapistklosterene i Belgia; Westmalle, som ligger i nærheten av Antwerpen.
Westmalle har fått æren av å finne opp de to ølstilene dubbel og tripel, sistnevnte ble lansert tidlig på 1930tallet da det fremdeles var spritforbud i Belgia, og ligger på fine 9,5%. Westmalle er selvsagt et Trappist-bryggeri, og brygger kun Dubbel og Triple (i tillegg til Patersbier, som er det øl munkene drikker, og serveres i besøkssenteret utenfor klosteret). De solgte sin første øl i 1861, den gang som nå utelukkende for å finansiere klosterets drift, og å kunne hjelpe fattige og syke.
Ølet er enkelt sammensatt av pilsnermalt, sukker, og mellomeuropeisk humle. Hemmeligheten er gjæren, mest kjent som WLP530, og er samme gjæren som brukes i de legendariske Westvleteren ølene.
Westmalle Trapist Tripel er lys gyllen med fluffy hvitt skumhode, lukter deilig av hvit pepper og krydder, sammen med moden gul frukt og appelsin, eple og blomster, hint av honning. Det er et knusktørt øl som oppleves fyldig, høy karbonering med små bobler som gir det en kremete munnfølelse. Nydelig og komplekst, lag på lag med moden frukt, krydder, honning, epler og blomster. Lang og fin ettersmak med perfekt balansert bitterhet og deilig fruktsødme. Et øl som er nydelig til ost, helst de modne halvfaste ostene som lages i Westmalle klosteret, men kan gjerne nytes til Comté, eller Jørns Ostergård sin verdensmesterost. Prøv det gjerne til kyllingretter og til fisk. Den høye alkoholen gjør at det takler litt vekt i matveien.
Ølet er tilgjengelig i Vinmonopolets basisutvalg på både 0,33 og 0,75 flasker, til en veldig hyggelig pris.