Belgiamisjonen

Det er vel ingen hemmelighet at Belgia er mitt favoritt øl-land. Jeg slutter aldri å bli fascinert av den rike bryggetradisjonen, den høye kvaliteten, og alle de rare sta folkene som tar øl på blodig alvor, i dette litt merkelige landet.

Så nå har jeg blitt misjonær. Jeg vil spre det belgiske ølets gospel, intet mindre.

Med ujevne mellomrom kommer det historier, smaksnotater samt et reisebrev i ny & ne. Vinmonopolet har et flott utvalg av belgiske øl til hyggelige priser!

Her finner du litt om min favoritt-ølby i Belgia: https://www.bergenbeerblog.no/blogg/ldestinasjon-antwerpen

Duvel (en ekte djevel)

Duvel er enda en av mine belgiske favoritter.

Opprinnelig brygget som «Victory Ale» like etter første verdenskrig, men ordet gikk om at det var «een echte duvel» (en ekte djevel) i provinsen Antwerpen; ølet er friskt og lettdrikkelig, men lurer deg med sine 8,5% alkohol. Slik ble Duvel det offisielle navnet, til glede for øldrikkere (og satanister).

Det produseres millioner på millioner liter på familie-eide Duvel Moortgat, og selges over hele verden.

Men som belgiere flest firer de ikke på kvaliteten. Det skal ta 3 måneder å brygge det. Det skal lagres, sjekkes og modnes, det skal ta den tiden det tar for å få det beste resultatet. Og hadde de ikke gjort det hadde det kommet en klagestorm i tsunamiklassen til Duvel Moortgat. Du kødder ikke med ølet til belgierne.

Duvel er kategorisert som en Belgian Golden Strong Ale (eller Belgian Strong Blond, som de selv skriver på etiketten) og har nydelige klassiske gjærtoner på nesen. Her finner du moden gul frukt, krydder, noen florale hint og hint av marsipan.

Tørt og crispy, men med god fylde. Lett bitterhet i avslutningen, fin fruktsødme av moden gul frukt, sitrustoner, lettdrikkelig og nydelig.

Prøv det til kyllingretter, kje, pasta, fisk, salater og selvsagt ost. Djevelsk godt.

(Det siste året har Duvel også lansert en versjon med den mer korrekte alkoholprosenten 6,66%. Det ironiske er jo at det er en light-versjon av originalen...)

Duvel har også lansert en serie tørrhumlete versjoner, det skal jeg komme tilbake til seinere. Men de er absolutt verdt å få med seg, ikke minst for å smake hvordan man lager balanserte øl der alt er gjennomtenkt ned til de minste detaljer.

Duvel er lett tilgjengelig på Vinmonopolet.


Duvel.jpg