Belgiamisjonen

Det er vel ingen hemmelighet at Belgia er mitt favoritt øl-land. Jeg slutter aldri å bli fascinert av den rike bryggetradisjonen, den høye kvaliteten, og alle de rare sta folkene som tar øl på blodig alvor, i dette litt merkelige landet.

Så nå har jeg blitt misjonær. Jeg vil spre det belgiske ølets gospel, intet mindre.

Med ujevne mellomrom kommer det historier, smaksnotater samt et reisebrev i ny & ne. Vinmonopolet har et flott utvalg av belgiske øl til hyggelige priser!

Her finner du litt om min favoritt-ølby i Belgia: https://www.bergenbeerblog.no/blogg/ldestinasjon-antwerpen

Orval

Denne gangen skal jeg feire våren, som endelig ser ut til å komme, sammen med første steg i gjenåpningen av landet..

Ut på trappen i solskinnet tar jeg med en flaske Orval.

Orval er også et ekte Trappistøl, fra klosteret Abbaye Notre-Dame D’Orval som liger i Gaume området, sørvest i Belgia. Offisielt grunnlagt i 1132, og som de fleste klosterene en dramatisk historie med branner og kriger. Det har blitt brygget øl stort sett hele veien, men Orval som vi kjenner det så dagens lys rundt 1930. Selv om klosteret hadde lagt brakk noen hundre år ble det satt i gang oppbygging av et nytt et. Munkene startet med å lage ost, men det var ikke nok. De ansatte den tyske bryggeren Martin Pappenheim(Mer om han her: https://www.bergenbeerblog.no/.../dagens-avsporing-en...), og solgte Orval fra 1932 for å finansiere oppbyggingen av klosteret.

Orval gikk gjennom en liten krise på 1950-tallet. En iherdig munk vasket gjæringstankene så godt at det gikk utover kvaliteten på ølet. Broder Dominique forsto at de hadde mistet villgjæren, Brettanomyces, og satt i gang med å samle inn villgjær fra bryggeriet og eksperimenterte til de var tilbake til den originale kvaliteten. Fremdeles ettergjæres Orval med Brettanomyces Bruxellensis, som gir den ekstra dybden og kompleksiteten.

Det ligger også en historie i Orval’s logo (en fisk med en ring i munnen). Mathilde av Toscana besøkte vannkilden som klosteret er bygget rundt i 1076. Hun var blitt enke, og trengte åndelig støtte av munkene som holdt til i området. Så satt hun der ved vannkilden og tenkte over livet, mens hun fiklet med gifteringen etter sin avdøde mann. Plutselig glapp ringen og falt i vannet. Mathilde, i sin fortvilelse, ba en bønn til Den Hellige Jomfru, og plutselig hoppet en ørret opp av vannet med ringen i munnen til henne. Kilden kalles selvsagt Mathilde’s Kilde og regnes som hellig.

Honningbrun og uklar i glasset, med et nydelig fluffy skumhode. Aroma av sitrus, lys gjærbakst, hint av «funk», krydder, lær, jord. Typisk belgisk karbonering, med masse deilige små prikkende bobler. Medium kropp, komplekse smaker av krydder, sitrus, jord, dype toner. Fin bitterhet i en lang avslutning som også har toner av mørk fruktsødme, hint av malt, jord.

Skål for våren!