Belgiamisjonen

Det er vel ingen hemmelighet at Belgia er mitt favoritt øl-land. Jeg slutter aldri å bli fascinert av den rike bryggetradisjonen, den høye kvaliteten, og alle de rare sta folkene som tar øl på blodig alvor, i dette litt merkelige landet.

Så nå har jeg blitt misjonær. Jeg vil spre det belgiske ølets gospel, intet mindre.

Med ujevne mellomrom kommer det historier, smaksnotater samt et reisebrev i ny & ne. Vinmonopolet har et flott utvalg av belgiske øl til hyggelige priser!

Her finner du litt om min favoritt-ølby i Belgia: https://www.bergenbeerblog.no/blogg/ldestinasjon-antwerpen

Maredsous

Maredsous kloster ble grunnlagt 15. november 1872 av munken Hildebrand de Hemptinne, en belgisk munk i det tyske klosteret Beuron.  Hildebrand ble seinere abbed i Maredsous.

Klosteret ble finansiert av familien Desclée.

 

Maredsous ligger i natuskjønne omgivelser i regionen Wallonia, sør i Belgia.

Klosteret er bygget i nygotisk stil, og er vel verdt et besøk bare pga det.

 

I likhet med de fleste benediktinerklostre startet de produksjon av ost og øl.  Som vanlig for å finansiere klosterets drift  og kunne hjelpe fattige og syke.

Klosteret er også kjent for å undervise i «Fine Arts», -allerede rundt 1. verdenskrig etablerte de en kunstskole.

Maredsous har også vært med på å etablere en rekke andre klostere i Italia, Brazil, Belgia, Irland og Rwanda.

(Foto fra hjemmeside)

I 1963 fikk Duvel Mortgaat lisens fra klosteret til å brygge ølene.

 Det brygges tre typer øl: Blonde (6,5%), Brun (8%) og Tripel (10%).

 Denne gangen hadde jeg Maredsous Tripel i glasset, etter min mening blant de 5 beste triplene fra Belgia.

Klassiske toner på nesen; moden frukt, banan, tørket frukt, og et svalt hint av lys malt.  Deilig og kremet munnfølelse, perfekt balansert og øm bitterhet.  Lang og fin avslutning med fruktsødme, lett bitterhet og forbausende godt integrert alkohol. 

Selvsagt nydelig følge til de lokale ostene, i tillegg til f.eks. grillet fjærkre eller stekt fisk.