Tripel Karmeliet.
Brouwerij Bosteels ble grunnlagt i 1791 (39 år før staten Belgia ble opprettet) av Jean-Babtiste Bosteel. Bryggeriet har vært i familien helt frem til 2016, da det ble solgt til A-B InBev, men Bosteels’ene er fremdeles med i driften.
De holder til i Buggenhot, en liten by i provinsen Øst Flandern, litt sør for Antwerpen.
I moderne tid har Brouwerij Bosteels stort sett vært et pilsbryggeri, frem til regjerende sjefsbrygger Ivo Bosteels revitaliserte sterkølet Pauwel Kwak i 1980-årene (som vi kommer tilbake til her i Belgiamisjonen), servert i sine ikoniske glass.
Sønnen Antoine ville også ha sitt eget øl da han overtok og de sterke lyse ølene steg i popularitet, så han fant ut han ville lage en tripel. Inspirert av det lokale bakeriets 3kornsbrød startet han å utvikle en tripel med bygg, havre og hvete. Underveis oppdager han en oppskrift fra 1679 fra Karmeliet Klosteret Dendermonde, som baserer seg på nettopp de tre kornsortene. Han setter i gang å brygge det og i 1996 lanseres Tripel Karmeliet. I følge hjemmesiden gjennomgår det 6 døgns gjæring, 4 uker modning og 2-3 uker naturlig karbonering på flaske. Som mange tripler synes jeg den smaker best etter noen måneder i kjelleren.
Resten er historie, som man sier. Tripel Karmeliet er regnet som en av verdens beste tripler, og selges i store kvanta både i Europa og USA.
Tripel Karmeliet
Belgisk Tripel
8,4%
Brouwerij Bosteels
Gylden lys brun, lett tåkete, stort fluffy hvitt skumhode.
Aroma av appelsin,moden frukt, tørket frukt, hvit pepper, aprikos, krydder, lette florale toner.
Toner av lys malt og honning.
Høy karbonering, stor munnfølelse. Fruktsødme, lyse malt og moden frukt i anslaget. Langt smaksbilde med lette vinøse toner, hint av marsipan, appelsin/mandarin, frukt, krydder. Lang avslutning med fruktsødme, lett tørrhet på tungen. Lett varmende alkohol.
Veldig godt balansert øl, samtidig komplekst og detaljert. Deilig drikkeopplevelse.
Perfekt til moules frittes, men også ost, kylling, stekt fisk, kanin.