Belgiamisjonen

Det er vel ingen hemmelighet at Belgia er mitt favoritt øl-land. Jeg slutter aldri å bli fascinert av den rike bryggetradisjonen, den høye kvaliteten, og alle de rare sta folkene som tar øl på blodig alvor, i dette litt merkelige landet.

Så nå har jeg blitt misjonær. Jeg vil spre det belgiske ølets gospel, intet mindre.

Med ujevne mellomrom kommer det historier, smaksnotater samt et reisebrev i ny & ne. Vinmonopolet har et flott utvalg av belgiske øl til hyggelige priser!

Her finner du litt om min favoritt-ølby i Belgia: https://www.bergenbeerblog.no/blogg/ldestinasjon-antwerpen

Pauwel Kwak

Brouwerij Bosteels er et bryggeri i Bruggenhot (øst Flandern) som har historie tilbake til 1791, hele tiden drevet av Bosteels familien. 

De ble riktignok kjøpt opp av AB InBev i 2016, men det er fremdeles Bosteels som står for den daglige driften.

 Bosteels brygger i hovedsak tre øl: Triple Karmeliet, Pauwel Kwak og «champagne-ølet» DeuS.

 Brouwerij Bosteels er en typisk representant for den klassisk belgiske ølscenen; familiebedrift med lang historie, konsentrer seg om få øltyper, perfeksjonister, og flink på historiefortelling.

Dagens øl er Pauwel Kwak, en sterk belgisk amber. 

Historien går slik: I Dendermonde holdt bryggeren Pauwel Kwak til, og brygget sitt kraftige amberfargete øl til glede for lokalbefolkningen.  Han drev også et vertshus som var populært stoppested for reisende som kom forbi i hest og kjerre.  Imidlertid var de regjerende lovende under Napoleon regimet strenge, så kusken hadde ikke lov til å forlate vognen for å drikke øl med passasjerene.  Den omtenksomme hr. Kwak designet da det berømte glasset, og fant opp en egen holder til det som man kunne feste til vognen ved siden av kusken.  Alle var fornøyde; kusken fikk sitt øl og Pauwel Kwak fikk solgt mer av det.

Denne historien (som jeg ikke kan garantere er sann, men det er en god historie) snappet Bosteels familien opp, og på 1980-tallet gjenskapte de både ølet og det ikoniske glasset som har fått eget stativ og serveres slik på ølbarer over hele Belgia.

Pauwel Kwak

 Belgian Strong Amber Ale

 8,4%

 Brouwerij Boostels (AB InBev)

 

 Gylden rødbrun, lett uklar, stort off-white skumhode.

 Lett fenolsk på nesen; hvit pepper, koriander,tørket frukt, noe lys malt, brødskorpe.

 Frisk og fin karbonering, medium fylde, forholdsvis lett i kroppen.  Medium sødme i retning malt, maltekstrakt, karamell og toner av honning.  Fine toner av tørket frukt i mellom partiet, fortsetter ut i en fin avslutning som også har lette kryddertoner, noen florale hint.  Hint av sødmefull moden frukt, type plomme, sitter igjen i munnen.   Deilig og balansert øl, med diskret klassiske belgiske toner og florlett bitterhet.

 

Jeg har drukket dette ølet mange ganger, og opplever vel at det kan variere litt i kvalitet.  De beste eksemplene har jeg smakt i Belgia.  Kanskje er det lang lagring i Vinmonopolets hyller, varmt og lyst, som gjør noe med kvaliteten?